Welkom op de website van de

IGVC

Geschiedenis


IGVC 

De Stichting Internationale Gemeenschap van Christenen (IGVC) werd in 1945 door Albert Zijp in Amsterdam in het leven geroepen. Hoofddoeleinden van de IGVC waren en zijn: 

  • Het goede nieuws van Jezus Christus verkondigen.
  • De eenheid van de Christenen bevorderen. 


Ondersteunen

Funktioneerde de IGVC aanvankelijk alleen in Nederland, later ging zij ook het werk van de Holländische Mission in Kärnten, Oostenrijk, ondersteunen. Vanaf begin jaren 1970 werd dit de hoofdopgave. 



Missionsteam v.l.n.r: (achter) Josien Vletter, Thekla Keršič, 
Ad de Gans, Marie-Claire Sarbach;  (voor) Adrie Zijp,
Corrie de Wilde, Gré Reid-Zijp, Ingrid Rapp
(foto 2002)

Vluchtelingenkampen 

In 1949 was Alberts dochter Gré (Reid-)Zijp onder de Volksduitsers in de vluchtelingenkampen van Oostenrijk gaan werken. Gré's zuster Adrie Zijp werd in 1955 haar eerste medewerkster en nog later ontstond er rond hen een team. De naam Holländische Mission ontstond doordat de vluchtelingen hen die Holländer noemden. Praktische hulp en evangelisatie gingen hand in hand. Mettertijd emigreerden veel van deze vluchtelingen of zij werden genaturaliseerd. Het contact met- en werk onder een aantal voormalige vluchtelingen bleef door de jaren heen bestaan.


Rehoboth 

Het huis omstreeks 1935


In 1962 kon door een wonder van God een groot, 400 jaar oud huis aangekocht worden, dat Rehoboth genoemd werd, wat betekent: De Heer heeft ruimte voor ons gemaakt, opdat wij vruchtbaar zullen zijn in het land. (Genesis 26:22; Duitse vertaling) Daarmee kwam het accent te liggen op het bereiken van de Oostenrijkers - met name in Kärnten. Zo ontstonden in - of vanuit - huis Rehoboth een zendingsgemeenschap, bijbelstudies, huiskringen, huis- en ziekenbezoeken, kinder- en jeugdclubs. Het door Johanna Bader opgerichte Rehoboth- koor zong naast de liederen in het Hoogduits ook een Kärntner repertoire van door haar gecomponeerde geestelijke liederen. Talloze vrienden vanuit de hele wereld vonden hun weg naar dit huis en brachten er kortere of langere tijd door. Meer over het Kärntner lied-repertoire en de geschiedenis van het huis vindt u in onze eigen uitgaven


Medewerkers 

In de loop der jaren hebben velen een periode meegewerkt, mannen, vrouwen, echtparen en jonge mensen. Met een aantal van hen hebben wij nog steeds contact; ook die oud-medewerkers wonen intussen over de hele wereld verspreid. Sommigen kwamen voor heel korte tijd als vakantiehulp, sommigen een paar jaar en sommigen decennia... Van het huidige team is Adrie Zijp (1955) er al vanaf de „vluchtelingen-tijd“. Marie-Claire Sarbach (1967) en Josien Vletter (1977) werden later vaste medewerkers.


Appartementenhuis 



In 2001 ging het oude huis over naar de Jugendfürsorgeverein Wort des Lebens. Het team van de IGVC-Holländische Mission verhuisde naar het tegenoverliggende appartementenhuis en zette van daaruit onder de naam Missionsteam in Gödersdorf een aantal aspecten van het werk voort. Opnieuw had de Heer voor hen „ruimte gemaakt“. Intussen hebben Corrie de Wilde (2005), Thekla Keršič (2012), Gré Reid-Zijp (2012), Ingrid Rapp (2016) en Ad de Gans (2023) al hun intrek in het Vaderhuis genomen.

In het appartementenhuis wonen nu nog drie teamleden.

FEG Arnoldstein

Vanaf de herfst van 2001 maakt het team deel uit van de Freie Evangelikale Gemeinde in Arnoldstein. Enkele teamleden zijn daar actief in leiding, bestuur, of anderszins.


Missionsteam v.l.n.r: Ad de Gans, Josien Vletter, Marie-Claire Sarbach, Adrie Zijp (foto 2019)


Internationale Sprachen Mission 

Sinds 2009 is Josien Vletter de vertegenwoordiger van de Internationale Sprachen Mission (http://www.ism-ev.at) in Oostenrijk. De ISM heeft evangelieboodschappen opgenomen in ca. 6.500 talen. Vanuit het appartementenhuis zijn sinds 2009 meer dan 23.000 evangelie-CD’s in 120 talen verstuurd naar Christenen in Oostenrijk, die anderstaligen willen bereiken.. Dit werk is in Nederland bekend onder Gospel Recordings Nederland  en internationaal als Global Recordings Network (GRN).